Ενδοδοντιστές - Τι είναι η Ενδοδοντία
οδοντιατρος

Ενδοδοντιστες - Τι ειναι η Ενδοδοντια

Ενδοδοντιστές είναι οι οδοντίατροι που εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση των παθήσεων και προβλημάτων του εσωτερικού των δοντιών.

Η ενδοδοντία σαν κλάδος της οδοντιατρικής μελετά την μορφολογία, φυσιολογία και παθολογία των ευαίσθητων μαλακών ιστών εντός του δοντιού.

Παθήσεις του ενδοδοντίου

Οι ενδοδοντικοί ιστοί περιλαμβάνουν τον πολφό που βρίσκεται στο κέντρο του δοντιού και τα νεύρα που απολήγουν σε αυτόν μέσω των ριζικών σωλήνων. Οι ενδοδοντιστές ασχολούνται γενικά με την διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων και των βλαβών των ενδοδοντικών ιστών.

Καταστάσεις που δημιουργούν τέτοια προβλήματα είναι η προχωρημένη τερηδόνα όταν προχωρήσει βαθιά μέσα στο δόντι προκαλώντας μόλυνση του πολφού, και οι τραυματισμοί των δοντιών (ράγισμα, σπάσιμο) που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη ή έκθεση του πολφού. Ο έντονος πόνος του δοντιού και η δημιουργία οδοντικού αποστήματος είναι κλασσικές ενδείξεις ότι ένα δόντι χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία.

Ενδοδοντικές θεραπείες

Οι πιο γνωστές θεραπείες που γίνονται απο τους ενδοδοντιστές είναι η πολφοτομή, η απονεύρωση, και η ακροριζεκτομή, με πιο γνωστή βέβαια την απονεύρωση των δοντιών.

  • Απονεύρωση δοντιού - Η απονεύρωση του δοντιού γίνεται απο τους ενδοδοντιστες για να απομακρυνθεί ο κατεστραμμένος ή νεκρός πολφός καθώς και τα νεύρα που βρίσκονται μέσα στους ριζικούς σωλήνες, με στόχο να καταπολεμηθεί η υπάρχουσα μόλυνση του εσωτερικού του δοντιού. Αφού ο οδοντίατρος βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει πλέον μόλυνση, η κοιλότητα του πολφού και οι ριζικοί σωλήνες σφραγίζονταιι, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διείσδυση μικροβίων.
  • Πολφοτομή - Η πολφοτομή είναι μια θεραπεία παρεμφερής της απονεύρωσης και εφαρμόζεται κυρίως σε τραυματισμούς των δοντιών όταν δεν συνυπάρχει μόλυνση του πολφού. Περιλαμβάνει τη μερική αφαίρεση του πολφού απο το ανώτερο τμήμα του δοντιού αλλά όχι απο το ριζικό τμήμα.
  • Ακροριζεκτομή - Η ακροριζεκτομή είναι μια χειρουργική θεραπεία του δοντιού που εφαρμόζουν οι ενδοδοντιστές σε περίπτωση εμφάνισης φλεγμονής λόγω μόλυνσης γύρω απο το άκρο της ρίζας ενός δοντιού, που έχει ήδη υποστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση). Περιλαμβάνει την μερική εκτομή της ρίζας του δοντιού και τυχόν μολυσμένων ιστών γύρω της. Σε περίπτωση αποτυχίας και αυτής της θεραπείας η μόνη λύση είναι η εξαγωγή του δοντιού.
Άλλες ειδικότητες οδοντιάτρων:

 

οδοντιατροι.com
Το περιεχόμενο του Οδοντιατροι.com όπως τα κείμενα, τα γραφικά, οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στις ιστοδελίδες του, χρησιμοποιούνται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.
Δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν την επαγγελματική οδοντιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές του οδοντιάτρου σας για οποιοδήποτε πρόβλημα στοματικής υγείας.
Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη ενός ειδικευμένου οδοντιάτρου εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στο Οδοντιατροι.com.
Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε μια έκτακτη ιατρική ανάγκη, επικοινωνήστε το ταχύτερο δυνατόν με το γιατρό σας ή με την άμεση ιατρική βοήθεια (166).

Copyright 2010-2014 All rights reserved