Περιοδοντολόγοι | Τι είναι η Περιοδοντολογία
οδοντιατρος

Περιοδοντολόγοι

Οι περιοδοντολόγοι ανήκουν στην ειδικότητα της Οδοντιατρικής που αφορά την αντιμετώπιση των νόσων του περιοδοντίου, δηλαδή των ούλων και των άλλων μαλακών και σκληρών ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια στη θέση τους. Οι περιοδοντικές παθήσεις είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο ποσοτών απωλειών δοντιών στους ενήλικες ασθενείς.

Ο ρόλος του Περιοδοντολόγου

Οι γνωστότερες παθήσεις με τις οποίες ασχολούνται οι οδοντίατροι που έχουν την ειδικότητα του περιοδοντολόγου είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Οι περιοδοντικές νόσοι ξεκινάνε απο μια φλεγμονή των ούλων που προκαλείται συνήθως απο τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας λόγω ελλιπούς στοματικής υγιεινής. Σε προχωρημένο στάδιο η περιοδοντίτιδα οδηγεί σε μη αντιστρέψιμη καταστροφή των ιστών που στηρίζουν το δόντι, οδηγώντας τελικά στην απώλεια του, αν δεν επέμβει εγκαίρως ο περιοδοντολόγος εφαρμόζοντας την κατάλληλη θεραπεία.

Ούλα που δείχνουν κόκκινα και πρησμένα, ή αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα είναι συμπτώματα ουλίτιδας και πρέπει να επισκεφθείτε ένα περιοδοντολόγο για θεραπεία, πριν εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα και προκαλέσει μόνιμες βλάβες.

Περιοδοντολόγοι και Θεραπείες

Ενώ κατά το αρχικό στάδιο της ουλίτιδας, ένας απλός καθαρισμός απο τον οδοντίατρο σε συνδυασμό με καλή στοματική υγιεινή είναι αρκετά για τη θεραπεία των ούλων, σε πιο προχωρημένα στάδιο απαιτείται η επέμβαση του περιοδοντολόγου.

Η κλασική θεραπεία για την περιοδοντίτιδα είναι μια επέμβαση που είναι γνωστή σαν ριζική απόξεση και γίνεται υπό τοπική αναισθησία. Αν η απόξεση δεν επιτύχει ικανοποιητική μείωση των θυλάκων γύρω απο τα δόντια, ο περιοδοντολόγος προχωρά σε συμπληρωματική χειρουργική θεραπεία για την απομάκρυνση των κατεστραμμένων ιστών και την εξάλειψη της μόλυνσης.

Αλλες θεραπείες που εκτελούν οι περιοδοντολόγοι περιλαμβάνουν:
  • Ιστική και οστική αναγέννηση ή μοσχεύματα για αναπλήρωση κατεστραμμένων ιστών.
  • Τοποθέτηση εμφυτευμάτων για την αντικατάσταση δοντιών που έχουν χαθεί.
  • Ουλεκτομή σε περιπτώσεις υπερπλασίας των ούλων.
  • Πλαστική ούλων για την αισθητική αποκατάσταση των ούλων μετά απο περιοδοντική θεραπεία ή και για καθαρά αισθητικούς λόγους.
Άλλες ειδικότητες οδοντιάτρων:

 

οδοντιατροι.com
Το περιεχόμενο του Οδοντιατροι.com όπως τα κείμενα, τα γραφικά, οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στις ιστοδελίδες του, χρησιμοποιούνται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.
Δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν την επαγγελματική οδοντιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές του οδοντιάτρου σας για οποιοδήποτε πρόβλημα στοματικής υγείας.
Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη ενός ειδικευμένου οδοντιάτρου εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στο Οδοντιατροι.com.
Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε μια έκτακτη ιατρική ανάγκη, επικοινωνήστε το ταχύτερο δυνατόν με το γιατρό σας ή με την άμεση ιατρική βοήθεια (166).

Copyright 2010-2014 All rights reserved