Προσθετολόγοι | Τι είναι η Προσθετική Οδοντιατρική
οδοντιατρος

Προσθετικοί Οδοντίατροι

Προσθετολόγοι ή προσθετικοί οδοντίατροι αποκαλούνται οι οδοντίατροι που έχουν αποκτήσει ειδίκευση στο σχεδιασμό θεραπείας και την αποκατάσταση λειτουργικών και αισθητικών προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας που οφείλονται στην απώλεια τμήματος του οδοντικού ιστού ή και ολόκληρων δοντιών, μέσω της αντικατάστασης των με άλλα βιοσυμβατά υλικά.

Ο ρόλος του Προσθετικού Οδοντιάτρου

Προβλήματα τερηδόνας, τραυματισμών και περιοδοντικής νόσου οδηγούν συχνά στην καταστροφή τμημάτων του σκληρού ιστού των δοντιών ή και στην απώλεια ολόκληρων δοντιών. Ατομα μεγάλης ηλικίας είναι πιθανό να έχουν χάσει μεγάλο αριθμό ή και όλα τα δόντια τους.

Οι προσθετολόγοι καλούνται συνήθως να παρέχουν τις υπηρεσίες τους όταν υπάρχει μερική ή ολική απώλεια των φυσικών δοντιών, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ασθενή μέσω της αντικατάστασης των χαμένων δοντιών και της αποκατάστασης της λειτουργικότητας του στόματος (μάσηση, ομιλία, έκφραση) και της αισθητικής εμφάνισης του ατόμου.

Προσθετικοί Οδοντίατροι και Θεραπείες

Ο ειδικός προσθετολόγος αφού ολοκληρώσει το σχεδιασμό της θεραπείας συνεργάζεται στενά με το οδοντοτεχνικό εργαστήριο που κατασκευάζει τις προσθετικές αποκαταστάσεις, ώστε να προσφέρει στον ασθενή υψηλής ποιότητας εργασίες, τόσο από αισθητικής όσο και από λειτουργικής πλευράς. Ενώ παλαιότερα οι προσθετικοί οδοντίατροι ήταν συνυφασμένοι μόνο με τις τεχνητές οδοντοστοιχίες (μασέλες), σήμερα παρέχουν ευρύτερη ποικιλία υπηρεσιών.

Οι θεραπείες που εκτελούν οι προσθετικοί οδοντίατροι περιλαμβάνουν:
  • Μερικές οδοντοστοιχίες
  • Ολικές οδοντοστοιχίες (μασέλες)
  • Εμφυτεύματα δοντιών
  • Οψεις πορσελάνης
  • Στεφάνες (θήκες)
  • Γέφυρες
  • Προσθετική αποκατάσταση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης όγκων
  • Αντιμετώπιση προβλημάτων της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης
Άλλες ειδικότητες οδοντιάτρων:

 

οδοντιατροι.com
Το περιεχόμενο του Οδοντιατροι.com όπως τα κείμενα, τα γραφικά, οι εικόνες και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στις ιστοδελίδες του, χρησιμοποιούνται με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση.
Δεν έχουν σκοπό να υποκαταστήσουν την επαγγελματική οδοντιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία. Ζητάτε πάντα τις συμβουλές του οδοντιάτρου σας για οποιοδήποτε πρόβλημα στοματικής υγείας.
Ποτέ μην παραβλέψετε ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να ρωτήσετε τη γνώμη ενός ειδικευμένου οδοντιάτρου εξαιτίας κάποιου άρθρου που διαβάσατε στο Οδοντιατροι.com.
Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε μια έκτακτη ιατρική ανάγκη, επικοινωνήστε το ταχύτερο δυνατόν με το γιατρό σας ή με την άμεση ιατρική βοήθεια (166).

Copyright 2010-2014 All rights reserved